Данас је: четвртак, 23 март 2023
МУЗЕЈ МИТРОПОЛИЈЕ ЗАГРЕБАЧКО-ЉУБЉАНСКЕ

Музеј Српске православне цркве Митрополије загребачко-љубљанске (у Згради Митрополије Ђуре Дежелића бр.4) основан је 23. октобра 1981.године, а поставка за јавност отворена 26. априла 1985. године.

Стална поставка била је у партеру ( шест просторија ) на површини од 423 квадратних метара.

Највећи број предмета чиниле су црквено уметничке драгоцености које су опљачкале усташе у Другом светском рату, и које су после многих захтева враћене Српској православној цркви тек 1983. године. Међу изложеним драгоценостима највише је било икона (67) од XVI до XIX века, иконописачка деле српских, руских и критских зографа, црквени метал (30) и текстил (11).

Посебну уметничку и научно-историјску вриједност представљале су рукописне богослужбене књиге од XV до XVIII века; затим, литургијске књиге штампане у Млецима, Бечу и Москви; као и привилегије аустријских царева и молдавског војводе Јована Басарабе (15).Зграда Митрополије заједно са Музејом минирана је 11. априла 1992. године у 22.45 часова.

Огромне количине експлозива разнијело је зграду Митрополије а тиме и црквено-умјетничке и друге предмете који су сведочили о духовном, културном и стваралачком бићу Срба на подручју старе Марчанске епархије, основане у ХVI веку.


Ризничар музеја

Ђакон Бранимир Јокић

+385(0)98/9615-063

е-маил: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.РАДИО БЛАГОВЕСТИ